Home

Adres

Nieuws

Leporello's

Boeken

Luxe uitgaven

Auteurs

Fondslijst

Bestellen

Links

VVT

Voltooid Verleden Tijd

terug...

Kleinood & Grootzeer verwelkomt Frank Pollet in haar fonds met zijn nieuwe dichtbundel bundel Turbulenties!

12 november 2017
Turbulenties! is de eerste bundel van Frank Pollet bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer. Een welkome aanwinst in het fonds van de uitgeverij waar we blij mee zijn. Het is de twaalfde dichtbundel in het uitgebreide en veelzijdige oeuvre van de auteur.
Frank Pollet (1959) is koers- en auto- liefhebber, ezelvriend en literaire duizendpoot. Met of zonder echtgenote schrijft hij poëzie voor volwassenen, educatief en journalistiek werk, theaterstukken, kinder- en jeugdboeken, reportages, liedjesteksten en musicals.
Zijn werk werd bekroond met onder meer met de Prijs van de Kinder- en jeugdjury, de poëzieprijzen van Blankenberge, Harelbeke en Meerendree, de Cultuurprijs Sint- Niklaas en de Troffee LEEs 17 voor Kierewieleke.

De eerste druk van de dichtbundel verschijnt in een oplage van 100 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren en is te bestellen voor €16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen
Zie ook de fondslijst...
ISBN/EAN 978-90-76644-86-7

terug...

Zojuist verschenen de nieuwe dichtbundel
Zwaartekracht
van Joris Denoo

22 juli 2017
Met uitzondering van Torhout, vers aan huis, een bundel gedichten over zijn geboortestad die hij in 2010 op uitnodiging publiceerde, is het inmiddels al tien jaar geleden dat Joris Denoo nog iets van zich liet horen in poëtische boekvorm. Zwaartekracht bundelt poëzie met een specifiek thema, gebaseerd op persoonlijke ervaringen. De goede lezer zal tussen de regels wel degelijk ontdekken waar het over gaat. Overigens behandelde de auteur deze thematiek ook al in enkele jeugdboeken (Vallen en opstaan, Een blauwe plek).

Diverse gedichten verschenen in de loop der jaren in literaire bladen (o.a. een cyclus in het Nieuw Wereld Tijdschrift) of werden met een nominatie of bekroning onderscheiden.

Joris Denoo (°1953, Torhout) publiceerde naast poëzie ook columns, verhalen, essays, theater-teksten en jeugdboeken. Hij won voor die genres o.a. de Guido Gezelle Poëzie Prijs Brugge, de Toneel Schrijf Prijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en letterkunde, Gent en van de provincie West-Vlaanderen, een Essay Prijs van diezelfde Koninklijke Academie, de Jeugdboeken Prijs van de Stad Tielt en diverse prijzen en nominaties voor verhalen, voornamelijk in Nederland.

Hij schreef het scenario voor de volksfilm Tine, een mokkel van haar sokkel en werkte intens mee aan Kameleon, Verrekijker en Kweetet.

In 2017 verscheen ook Verlichte gedichten, een leerboek voor jongeren en hun opleiders over omgaan met poëzie.

De eerste druk van de dichtbundel verschijnt in een oplage van 100 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren en is te bestellen voor €16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen
Zie ook de fondslijst...
ISBN/EAN 978-90-76644-83-7

terug...

Nieuwe dichtbundel
“Wat het raadsel achterlaat”
van Guy Commerman verschijnt 1 juni 2017

15 mei 2017
Donderdag 1 juni 2017, om 20:00 uur, presenteert uitgeverij Kleinood & Grootzeer de nieuwe dichtbundel “Wat het raadsel achterlaat” van Guy Commerman in Literair Café Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24, 2000 Antwerpen.
Dichter Erick Kila leidt de bundel in. Guy Commerman zal gedichten uit zijn bundel voorlezen. Frank De Vos zorgt voor de muzikale omlijsting.
Daarna is er gelegenheid om van gedachten te wisselen en het glas te heffen. Guy Commerman is graag bereid om een persoonlijke opdracht in de bundel te schrijven.

Over het werk van Guy Commerman
Guy Commerman (° 1938): medestichter van literair tijdschrift Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschift (eind 1983) - publiceerde poëzie, verhalen, aforismen en essays in talrijke literaire tijdschriften: Gierik & NVT, Deus ex Machina, De Brakke Hond, Raster, Weirdo's, Opspraak, SchoonSchip, Sources, Archipel, Septentrion… Hij is tevens plastisch kunstenaar, ettelijke onderscheidingen (Jeune Peinture Belge, Prijs voor schilderkunst stad Knokke, Europaprijs Stad Oostende ); meer dan 100 tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Inleider van tientallen tentoonstellingen.

In 1983 ontving hij de Schaapprijs voor zijn humanistische inzet voor de verdediging van het vrije woord (radio, tv, Vrijuit in humanistisch perspectief) en zijn interdisciplinaire benadering van schoonheid (proza, essay, poëzie, plastische kunsten, illustraties, liederen). Organisator van tientallen individuele en collectieve poëzievoorstellingen in Vlaanderen, Nederland, Brussel en Wallonië.

Hij publiceerde 13 dichtbundels. De eerste verscheen in eigen beheer in 1968 (Ik, jij, hij).

Over Wat het raadsel achterlaat
Guy Commerman stelt vast dat door de overvloed aan communicatiemogelijkheden de mens langzamerhand in een virtuele wereld vertoeft, verdwaalt en dat het wérkelijke, voelbare contact, de solidariteit op de achtergrond verdwijnen. Alleen wat het scherm (dat afstand én nabijheid tegelijk aanbiedt) ons meedeelt lijkt primordiaal. De functie van onze échte zintuigen (horen, zien, voelen, proeven...) begint af te botten. Commerman wil met deze reeks gedichten de frêle, tedere, overwogen, maar ook speelse aanrakingen van hand, hart en geest in ere herstellen. De woorden willen aftasten, de zinnen willen prikkelen. Leestekens worden weer leeftekens.

De eerste druk van de dichtbundel verschijnt in een oplage van 100 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren en is te bestellen voor €16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen
Zie ook de fondslijst...
ISBN/EAN: 978-90-76644-82-0

terug...

Bericht van de modernen van Erick Kila

30 januari 2017
Zondagmiddag 26 februari 2017 van 14 tot 16 uur presenteert uitgeverij Kleinood & Grootzeer de nieuwe dichtbundel Bericht van de modernen van Erick Kila in Café Hier, Mallemolen 39, 2585 XG Den Haag. Toegang gratis.
Uitgever Gerrit Westerveld houdt de bundel ten doop en omdat modern tijdloos is, laten ‘The Tickets' de Sixties en Seventies subtiel herleven in songs bij gitaar en basgitaar. Waarna moderne hapjes en tijdloze drankjes.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 stuks, is te bestellen voor €16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen
Zie ook de fondslijst...
ISBN/EAN: 978-90-76644-80-6  

Bericht van de modernen van Erick Kila is de derde bundel van deze dichter bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer Deze minimalistische bundel is een zoektocht naar verwachtingen en dingen die een rol spelen. De oogst verraadt de toestand van de wereld.

het is lente

de varkens zijn aan het werk

de mensen zitten op hun tak

en vogels fluisteren

ze zijn gek  

Erick Kila (Den Haag, 1954) werkte als leraar en was jarenlang journalist en criticus bij de Haagsche Courant. In 1984 debuteerde hij met de gedichtenbundel Analyse van een landschap in de Seismogramreeks van Ad den Besten. Daarna publiceerde hij romans, poëziebundels en jeugdboeken. Hij schrijft ook theaterteksten.
Hij is redacteur van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift en medewerker van De Auteur/De Boekhouding.

terug...

De enige koningen van IJsland van Sigurdur Pálsson

Vertaald door Willem M. Roggeman
Een première voor Pálsson en Kleinood & Grootzeer, namelijk de eerste bundel van Pálsson in het Nederlands en de eerste vertaalde buitenlandse bundel uitgegeven door Kleinood & Grootzeer.

10 december 2016
Donderdag 5 januari 2017 om 20 uur presenteert uitgeverij K&G de bundel De enige koningen van IJsland van dichter Sigurdur Pálsson vertaald door Willem M. Roggeman in Washboard Art & Jazz Café, Brusselstraat 5, 2018 Antwerpen. (Tegenover het nieuwe Gerechtsgebouw aan de Bolivarplaats,)
Willem M. Roggeman en Guy van Hoof lezen jazzgedichten voor in het kader van de expositie met werk van de kunstenaar Paul Turkry  rond het thema Jazz.
Daarna is er gelegenheid om het glas te heffen.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 stuks, is te bestellen voor €16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

Over de dichter:
Sigurdur Pálsson behoort tot de bekendste en meest gewaardeerde IJslandse dichters, zowel in eigen land als daarbuiten. Aanvankelijk wees nochtans niets erop dat hij een belangrijke rol zou spelen in het literaire leven van zijn land. Hij werd geboren op 30 juli 1948 in het landelijke Skinnastadur, een afgelegen oord in het uiterste noordoosten van het eiland. Daar bracht hij zijn kinderjaren door in een hoeve naast een kerk. Zijn vader was dominee. De kleine Sigurdur heeft nooit een basisschool bezocht. Zijn vader en ook zijn moeder, een domineesdochter die in Engeland en Denemarken had gestudeerd, waren zijn onderwijzers. In het gedicht Kinderstreken , dat in deze bundel is opgenomen, beschrijft de dichter op een vrij realistische wijze zijn vlegeljaren. Ook in zijn tweede boek met memoires Bernskubók (Boek van de kindertijd, 2011) beschrijft hij zijn jaren in Skinnastadur.
Bij de geboorte van hun zoon Sigurdur was de vader (1898-1974) 50 jaar en zijn moeder (1905-1983) was 43 jaar. Hij was een laatkomertje, die volgde op een zus (geboren in 1933) en drie broers (1934, 1938 en 1943). Zijn geboorte kwam vier jaar nadat IJsland zich had kunnen ontworstelen aan de jarenlange voogdij van Denemarken en een onafhankelijke republiek was geworden. De eerste immigranten waren de Vikings, die in de negende eeuw uit Noorwegen kwamen. Later volgden inwijkelingen uit Schotland en Ierland. Deze Keltische invloed zou leiden tot het ontstaan van de typisch IJslandse literaire vorm van de saga, waaraan Pálsson drie gedichten zal wijden. De IJslandse taal verschilt hierdoor ook van de andere Scandinavische talen. Bij de laatste volkstelling in 1951 telde IJsland 329.100 inwoners. Reykjavik heeft 120.000 inwoners en wanneer men er aangrenzende gemeenten bijtelt, komt men tot een bevolking van bijna 200.000 inwoners. Dit betekent dat twee derden van de nationale bevolking in of bij de hoofdstad wonen.


Sigurdur Pálsson en Willem M. Roggeman

In 1962, toen Sigurdur Pálsson 14 jaar was, reisde hij alleen naar Reykjavik. Hij huurt er een kamer en studeert aan het lyceum, het Menntaskólinn, de oudste en meest prestigieuze onderwijsinstelling van de stad. Hij zou daar vijf jaar verblijven en in 1967 behaalt hij op 19-jarige leeftijd zijn einddiploma. In 1966 gaat zijn vader met pensioen en zijn ouders verhuizen naar Reykjavik. In het lyceum werden vijf vreemde talen aangeleerd: Deens, Engels, Duits, Latijn en Frans. Vreemd genoeg legde Sigurdur zich niet in het bijzonder toe op het Deens of het Engels, zoals de meeste van zijn klasgenoten, maar wel op de laatste en dus op deze school minst belangrijke taal, het Frans. Zijn lerares was Vigdis Finnbogadóttir, die later de eerste vrouwelijke president van IJsland zou worden.
In de herfst van 1967 vertrekt Sigurdur Pálsson alleen naar Parijs waar hij zich gedurende één jaar zal toeleggen op de studie van de Franse taal. Van oktober tot december 1967 volgt hij een cursus in Toulouse, een stad die hem beviel. Van januari tot juni 1968 volgt hij verder lessen in de Franse taal in Parijs. Hij komt er meteen terecht in de studentenrevolte van mei 68. Nadien studeert hij aan het Institut d'Etudes Théâtrales en moderne literatuur aan de universiteit Paris-Sorbonne III. Hij behaalt er in 1974 het Masterdiploma en het DEA, diploma voor gevorderde studies, het eerste deel van het doctoraat. Hij heeft er niet alleen toneel, maar ook filmkunst gestudeerd. In het filmmilieu leerde hij een landgenote kennen, Kristin Jóhannesdóttir kennen, die zijn vrouw zal worden. Zij zou een loopbaan opbouwen als de belangrijkste filmproducer en regisseur van IJsland.
In 1974 zou Sigurdur Pálsson naar Reykjavik terugkeren omdat hij was uitgenodigd om gedurende drie jaar les te geven in het nieuwe door de Staat opgerichte Conservatorium voor Dramatische Kunst. Dat jaar overlijdt zijn vader. Hij publiceert er in 1975 zijn eerste dichtbundel Ljóô vega salt (Gedichten in evenwicht). Het daarop volgende jaar wordt zijn eerste toneelstuk opgevoerd in het Studententheater. Tijdens de zomermaanden werkt hij als gids voor toeristen in IJsland en in de jaren 1978 tot 1982 is hij gids voor IJslandse toeristen in Spanje. Van 1977 af verblijft Pálsson opnieuw in Frankrijk waar hij ook lessen volgt in filmkunst aan de CLCF om in 1982 definitief naar IJsland terug te keren.
In het buitenland is Sigurdur Pálsson vooral bekend als dichter. Zijn poëzie werd trouwens vertaald in meer dan twintig talen. Het spreekt vanzelf dat hij vooral in Frankrijk veel aandacht krijgt. Zo verscheen in 1993 een omvangrijke tweetalige keuze uit zijn poëzie onder de titel Poèmes des hommes et du sel bij de prestigieuze uitgeverij La Différence in Parijs. In Spanje verscheen in 2008 de bundel Vientos y nubes en in 2014 verscheen in Engeland de tweetalige bundel Inside Voices Outside Light . Verder verschenen twee bundels in Italië, één in Bulgarije en twee bundels in India. Hij wordt ook geregeld naar internationale poëziefestivals in het buitenland gestuurd. Zo leerde ik hem in 2008 kennen op het internationaal poëziefestival in Tel Aviv waar wij vrienden werden. Maar in eigen land heeft Sigurdur Pálsson op zoveel gebieden successen behaald dat hij bij ons alleen maar met Hugo Claus kan vergeleken worden. Benevens vijftien dichtbundels schreef hij drie romans, elf toneelstukken, drie delen memoires, vertaalde hij 25 romans uit het Frans en twee toneelstukken uit het Engels en was hij ook nog actief als cineast.

 

terug

“Tot de stenen wortel schieten” derde bundel van Philippe Cailliau bij Kleinood & Grootzeer

22 augustus 2016
Zaterdagmiddag 24 september 2016 om 14.00 uur presenteert uitgeverij Kleinood & Grootzeer de nieuwe dichtbundel “Tot de stenen wortel schieten” van Philippe Cailliau
in zaal Forum van de bibliotheek Kris Lambert, Wellingtonstraat 7, 8400 Oostende.
Bart Plasschaert, schepen bevoegd voor cultuur te Oostende en Gerrit Westerveld, uitgever, heten het publiek welkom en houden de bundel ten doop. Dichter Paul Rigolle (Poëzieprijs van de stad Oostende 1998) zal de bundel inleiden en Philippe Cailliau draagt enkele gedichten voor.
Na de voorstelling is er gelegenheid om van gedachten te wisselen en het glas te heffen. De dichter is graag bereid om een persoonlijke opdracht in de bundel te schrijven.
Wilt u uw komst a.u.b. aanmelden via: uitgeverij@kleinood-en-grootzeer.com of gerrit@gwesterveld.demon.nl

Philippe Cailliau publiceerde in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw een zevental dichtbundels die hun basis vonden in de hermetische poëtica. Toen werd het lange tijd stil: de dichter zat in een literaire impasse en had bovendien jarenlang gezondheidsproblemen. Moeizaam en traag vond hij zijn creatieve krachten terug. In 2013 werd de lange poëtische stilte uiteindelijk doorbroken met “Het boek nul” , dat zowel een (her)start van nul betekende, als een poëtische afrekening was met de diverse verschijningsvormen van pijn, ondergaan tijdens de vele operaties van de voorbije jaren. Al in 2014 volgde, bij Kleinood & Grootzeer, de bundel “Niets verloren” , die een breder spectrum van thema's exploreerde: jeugd, twijfel en onzekerheid, dood, werkelijkheid en illusie, de zingeving van het bestaan … .

En nu, in 2016, 41 jaar na zijn debuut, publiceert Philippe Cailliau zijn tiende bundel: “Tot de stenen wortel schieten” . De “tot” in de titel drukt de niet aflatende wil tot schrijven van de dichter uit: de impasse is voorbij. De schrijver zal creatief actief zijn tot de stenen wortel schieten. Vanaf nu zal het positieve elan zijn literaire productie bepalen.De gedichten in “Tot de stenen wortel schieten” zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk is ook het ruimste en benadert verschijnselen als groei, agressie, liefde, hoop, chaos, identiteit en de existentiële vragen hierrond. Het is het gedeelte dat focust op de “condition humaine”. Dan volgen een korter hoofdstuk over taal, metataal, communicatie, fenomenen waarmee Philippe Cailliau al sedert zijn eerste bundels experimenteert, en een over oorlog en dood. De bundel wordt afgesloten met twee reeksen gedichten die in die zin autobiografisch zijn, dat ze ingaan op het feit dat de dichter, na tientallen jaren in het Brusselse te hebben gewoond, afscheid neemt van deze stad, en nu is gaan leven en schrijven in de kuststad Oostende – die hem geïnspireerd heeft tot een rijke en boeiende cyclus over zee en intensief (over)leven. Verhuizen, afscheid nemen, opnieuw beginnen, leven.

Steeds belangrijker in de prosodie worden de ritmiek, het klankbeeld en vooral de muzikale cadans in het gedicht, die van de lyriek van deze dichter een bezwerende levens- en schrijfdaad maken. De jongste poëzie van Philippe Cailliau is geëvolueerd van hermetisch en experimenteel naar beheerst en contemplatief, maar ze blijft beeldrijk, uitnodigend en kleurrijk. Renaat Ramon verwoordt het treffend, wanneer hij in zijn bespreking van “Niets verloren” (in De Geus , 2016/1) stelt: “Deze poëzie, hoewel eigenzinnig en geconcentreerd, is ogenschijnlijk van een onnadrukkelijke spontaneïteit”.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 stuks, is te bestellen voor €16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

 

terug

Debuutbundel van Edward Hoornaert: Wij vreemden

8 april 2016
De debuutbundel van Edward Hoornaert wordt voorgesteld op vrijdagavond 6 mei om 20:00 uur in 't Leeshuus, Groentemarkt 3, Oostende (B).
Reinout Verbeke leidt de bundel in. Edward Hoornaert leest gedichten voor, afgewisseld met de dichters Reinout Verbeke en Daan Borloo.
Sam David (Vloedt) zorgt voor de dialoog poëzie-muziek.
Daarna is er gelegenheid tot een gezellig samenzijn en om het glas te heffen. Edward Hoornaert is graag bereid om een persoonlijke opdracht in de bundel te schrijven.
De zaal is volzet, u kunt zich niet meer aanmelden.

Over de debuutbundel en het werk van Edward Hoornaert:
Op een bezwerende toon registreert Edward Hoornaert de ontwrichtende symptomen van vervreemding tegen de achtergrond van onze sterfelijke natuur.
De bal stuitert almaar minder hoog tot hij uiteindelijk komt stil te liggen, de zwaartekracht van de dood spelbreker bij uitstek. Onderweg verliezen wij almaar meer aan weerstand. De gedichten in Wij vreemden zijn evenveel pogingen het hunkerende leven tegen het licht van de dood te houden. Hierdoor kan bij momenten meteen ook de indruk van de omgekeerde beweging ontstaan, namelijk het scheppen van dood tegen de achtergrond van het leven. Het leven wordt in die zin één en al anticiperen op de dood. De gedichten meteen ook een antidotum tegen de eindigheid inherent aan het leven.

Over Edward Hoornaert:
Hij studeerde in 2003 af als licentiaat in de Romaanse filologie aan de KULeuven en koos er voor om als leraar te gaan werken. Zijn gedichten verschenen in verschillende literaire tijdschriften waaronder De Schaal van Dighter, Kluger Hans, Meander, Plebs en Met Andere Zinnen. Hij werd meermaals bekroond voor zijn po ë zie en werk van zijn hand werd gepubliceerd in diverse bloemlezingen. Hij is oprichter en redactielid van een twee powezie , een poëzieproject dat het puntdicht nieuw leven wil inblazen.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 stuks, is te bestellen voor €16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug...

Tot er woorden waren, waren we niets

11 februari 2016
Over de debuutbundel en het werk van Jos van Daanen:
Al sinds zijn tienerjaren schrijft Van Daanen poëzie en dat resulteerde op zijn 29ste in een debuut in Maatstaf. De Tweede Ronde, Preludium en Letterlik volgden. Naarmate de tijd vorderde voelde hij zich steeds meer gevangen in zijn eigen werkwijze. Ergens rond 1993 vond hij het noodzakelijk een pauze in te lassen. Om afstand te nemen tot zijn werk. Uiteindelijk duurde de pauze achttien jaar en in 2011 pakte hij de draad weer op. Sindsdien vonden meer dan honderd gedichten hun weg naar Nederlandse en Belgische literaire tijdschriften.

Tot er woorden waren, waren we niets, geeft een beeld van zijn poëzie van de afgelopen vijf jaar. En van de thema's die zich in de afgelopen twintig jaar hebben ontwikkeld: de liefde, vaders (en in bredere zin 'ouders') en het verzaken van de zorg voor hun kinderen, en overdenkingen over het bestaan in het algemeen.

Over Jos van Daanen:
Jos van Daanen studeerde Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap en debuteerde in 1988 Maatstaf. Poëzie van zijn hand verscheen in Meandermagazine, Gierik/NVT, Kluger Hans, Poëziepuntgl, Schoon Schip, enz.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 stuks, is te bestellen voor €16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug...

Herfsttij van het verlangen

4 november 2015
John van de Maele betreedt na jaren van stilte weer de literaire arena en wel met de dichtbundel “Herfsttij van het verlangen”, zijn eerste uitgave bij Kleinood & Grootzeer.


Romain John van de Maele is geboren in Aalst (België) op 29 september 1948. Hij studeerde vergelijkende cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland (Heerlen). Hij was werkzaam in het bedrijfsleven en in het onderwijs.

Van de Maele schrijft vooral in het Nederlands, maar voorts ook in het Engels, het Duits en het Deens. Hij publiceerde in tal van tijdschriften zoals Maatstaf, Kreatief, Leydraden, Sic, Gierik, Diogenes, Dimensie, Zacht Lawijd, Creare, Horisont, Hvedekorn, Krautgarten, Kalmenzone...
Hij was redactiesecretaris van het tijdschrift Dimensie en secretaris van het Louis Paul Boon Genootschap. Hij recenseerde voor Kruispunt en Appel en momenteel voor Leydraden en Meander.

Literaire en andere prijzen: Prijs van de stad Geel (poëzie), prijs van de Dilbeekse Cahiers (poëzie), Simon Michaël Coninckx-prijs Sint-Truiden (poëzie), Hendrik Prijs-prijs Sint-Truiden (prijs voor korte verhalen), twee maal Handpalmprijs voor uiterst korte verhalen (ingericht door Gierik, Antwerpen), essayprijs van de Open Universiteit Nederland, essayprijs van de faculteit cultuurwetenschappen van de Open Universiteit Nederland.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 stuks, is te bestellen voor €16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

“Raak zacht” van Josien van Barlo is de eerste dichtbundel van haar bij Kleinood & Grootzeer

26 augustus 2015
Als aanstormend talent werd Josien van Barlo (Aalten, 1961) in 2000 uitgenodigd haar gedichten te presenteren tijdens ‘Poetry International' Rotterdam. Haar gedicht ‘Een schaduw' was de rode draad voor 4 uur radio in 2001 voor het programma MADIWODO van de VPRO samen met het gedicht ‘Straat waarin de huizen slapen' van de dichter Slauerhoff.

Josien Van Barlo is de afgelopen jaren vele malen onderscheiden voor haar poëzie. Haar werk is opgenomen in diverse bundels en literaire tijdschriften. In 2001 werd ze geselecteerd voor een Masterclass poëzie en het publiceren van haar gedichten in de uitgave ‘Keer dan het getij en schrijf' door een literatuurproject van het Anjerfonds. In eigen beheer kwam er in 1999 een bundel Haiku uit onder de titel ‘Een deur staat open' en in 2011 verscheen de bundel ‘Niets stopt de maan' .

Zowel in 2009 als in 2010 werd Josien prijswinnaar van ‘Aan het Woord' Achterhoek. Samen met Jan Neuman (muzikant) verzorgt Josien optredens waarin poëzie en muziek tot verrassende composities leiden.

Schrijversschool Arnhem (1994-1998)
Masterclass ‘ Literatuurproject Anjerfonds' (2001)
Masterclass ‘ Aan het Woord' Gelderland (2010)

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 stuks, is te bestellen voor €16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

Dichter bij Raveel, de derde bundel van Bert Kooijman bij Kleinood & Grootzeer

14 juni 2015
Bert Kooijman draagt naast de literatuur de beeldende kunst een warm hart toe. Een reden om een hele dichtbundel te wijden aan werken van de door hem bewonderde Vlaamse kunstenaar Roger Raveel. Een ontroerend warme ode, die een intrigerende kijk geeft op Roger Raveel.

Bert Kooijman werd in 1932 geboren in Maren aan de Maas. Hij verloor zijn moeder toen hij nog geen drie jaar oud was en verbleef langdurig in verschillende internaten, eerst bij zusters, later bij broeders. Deze ervaringen hebben een stempel gedrukt op zijn poëzie.
Hij studeerde M.O.-Nederlands in Tilburg, legde zijn doctoraal examen af aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen en promoveerde aan de Universitaire Instelling Antwerpen.
In de woorden van Paul De Wispelaere is Kooijman “geen verkondiger van een blijde boodschap: zijn poëtische belijdenis vertelt in een lucide en als zodanig des te wanhopiger tragiek, die zowel de verborgen intimiteit van het leven als het wezenlijke failliet van het dichterschap raakt. Het stelselmatige gebruik van metaforen en symbolen heeft in deze poëzie, in wier traditie Kooijman schrijft, een dubbele en tegenstrijdige functie: de beelden verhullen wat ze tegelijkertijd willen onthullen. De dichter treedt op als de bewaarder van een geheim dat hij uitdacht, en dus prijsgeeft door het min of meer verborgen te houden.
Bert Kooijman debuteerde in 1961 met de gedichtenbundel ‘Koningin zwart van woede' en publiceerde daarna nog 19 bundels, alsmede een prozawerk getiteld ‘Verbeelde wegen' en een studie over Hugo Claus.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 stuks, is te bestellen voor €16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

Guy Commerman nu ook bij Kleinood & Grootzeer

Zaterdag 7 maart 2015 om 15:00 uur vindt de presentatie plaats van Getuigenis van zinnen, een dichtbundel van Guy Commerman, in Literair Café Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24, in Antwerpen. U bent van harte uitgenodigd hier bij aanwezig te zijn.
Peter de Voecht leidt de bundel in. Guy Commerman leest daaruit voor. Dirk Oscar Bohnen zingt en begeleidt zichzelf op gitaar.

Over Getuigenis van zinnen:
Guy Commerman stelt vast dat door de overvloed aan communicatiemogelijkheden de mens langzamerhand in een virtuele wereld vertoeft, verdwaalt en dat het wérkelijke, voelbare contact, de solidariteit op de achtergrond verdwijnen. Alleen wat het scherm (dat afstand én nabijheid tegelijk aanbiedt) ons meedeelt lijkt primordiaal. De functie van onze échte zintuigen (horen, zien, voelen, proeven...) begint af te botten. Commerman wil met deze reeks gedichten de frêle, tedere, overwogen, maar ook speelse aanrakingen van hand, hart en geest in ere herstellen. De woorden willen aftasten, de zinnen willen prikkelen. Leestekens worden weer leeftekens.

Guy Commerman (° 1938): medestichter van literair tijdschrift Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift (eind 1983) - publiceerde poëzie, verhalen, aforismen en essays in talrijke literaire tijdschriften: Gierik & NVT, Deus ex Machina, De Brakke Hond, Raster, Weirdo's, Opspraak, SchoonSchip, Sources, Archipel, Septentrion …

Hij is tevens plastisch kunstenaar, ettelijke onderscheidingen (Jeune Peinture Belge, Prijs voor schilderkunst stad Knokke, Europaprijs Stad Oostende); meer dan 100 tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Organisator van tientallen individuele en collectieve poëzievoorstellingen in Vlaanderen, Nederland, Brussel en Wallonië.

Hij publiceerde reeds 12 dichtbundels.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 stuks, is te bestellen voor € 16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

BEKEN!, de tweede bundel van Erick Kila bij K&G

De licht ironische benadering van mens en wereld die kenmerkend is voor Waarschijn (2012), Kila's vorige bundel, zet zich verrassend anders voort in BEKEN!

Schud valse emoties van je af. Verbeeld je dat dit enig nut heeft. Verschuif de waarheid net zo lang tot het de waarheid is.

Erick Kila (Den Haag, 1954) werkte als leraar en was jarenlang journalist en criticus bij de Haagsche Courant. In de journalistiek behoorden beeldende kunst, theater en literatuur tot zijn aandachtsgebieden.

In 1984 debuteerde hij met de gedichtenbundel Analyse van een landschap in de Seismogramreeks van Ad den Besten. Daarna publiceerde hij romans, poëziebundels en jeugdboeken. Tegenwoordig schrijft hij ook theaterteksten. In het voorjaar van 2015 wordt zijn nieuwe toneelstuk Huilen verboden in Amsterdam en Antwerpen gespeeld.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 stuks, is te bestellen voor € 16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

Zojuist verschenen: Niets verloren van Philippe Cailliau

Philippe Cailliau is weer volop actief en heeft binnen het jaar een nieuwe bundel bij Kleinood & Grootzeer. Verrassend en wat lichter van toon blijft hij in duel met het leven.

In het kader van de openingsweek van de nieuwe locatie van het Poëziecentrum Nederland in de Stadsbibliotheek Nijmegen, Mariënburg 29, en de serie Ontmoet de dichter... is daar zaterdag 21 juni 2014 om 14:00 uur een interview en lezing met Cailliau.

Tevens is er dan een voorpresentatie van de nieuwe dichtbundel. De bundel is ter plaatse verkrijgbaar voor € 16,-. U kunt de bundel ook bestellen via onderstaande link...

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 stuks, is te bestellen voor € 16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

Verlies van lief

Margreet Schouwenaar was zo gefascineerd door de foto’s die Mariet Lems maakte in leegstaande Ierse huizen, dat ze daarbij gedichten schreef. Alles samengebracht in deze royale bundel.
Vanaf 26 juni tot eind augustus 2014 is er een tentoonstelling van deze foto's en kijkkastjes die Mariet Lems maakte, samen met de gedichten van Margreet Schouwenaar.
De tentoonstelling is te zien in hotel en conferentieoord Blooming, Duinweg 5 te Bergen (NH).
De bundel is ter plaatse te koop voor € 18,-. (En te bestellen via onderstaande link...)

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 300 stuks, is te bestellen voor € 18,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

Nieuwe dichtbundel van Kees Hermis

Zaterdagmiddag 10 mei 2014 om 16:00 uur presenteert uitgeverij Kleinood & Grootzeer
de nieuwe dichtbundel De val van de witte duiven van Kees Hermis in boekhandel ‘t Paperas, Markt 25, Sint-Oedenrode.
U bent van harte welkom. De toegang is gratis.
Kees Hermis leidt zijn nieuwe bundel in en leest daaruit enige gedichten voor.
Met muzikale medewerking van het close harmony koor ‘En Bloc’ uit Rossum o.l.v. Annet Vervoort.
De val van de witte duiven
is de derde dichtbundel van Kees Hermis uitgegeven door Kleinood & Grootzeer.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 stuks, is te bestellen voor € 16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

Bloemlezing uit het werk van Frans Mink

Bert Bevers heeft een bloemlezing samengesteld uit het werk van Frans Mink (1950-2013). Een dwarsdoorsnede van Frans' gedichten. Altijd opgewekt en verrassend. Met een knipoog naar de grote wereld.

De genummerde en door Sjors Brouwers, zoon van Frans, gesigneerde bundel, oplage 100 stuks, is te bestellen voor € 16,- + € 2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

 

terug

Presentatie debuutbundel “Bewaakt ogenblik” van Marjet Cliteur
Zondag 29 september 2013 in MK24, Mauritskade 24 te Amsterdam

Zondagmiddag 29 september presenteerde Kleinood & Grootzeer de debuutbundel van Marjet Cliteur in Mk24 te Amsterdam. Er waren veel mensen op komen dagen om deze presentatie mee te maken.
Na aanbieding van de bundel door de uitgever aan Marjet Cliteur hield Jos van Hest een boeiende inleiding over de bundel. Hij had zich verdiept in de gedichten en vertelde daarover op een originele manier zodat de aanwezigen direct toegang kregen tot de gedichten. Daarna las Marjet een aantal gedichten voor uit haar nieuwe bundel.
Aan de wanden werden een aantal schilderijen van Marjet Cliteur getoond. Na een studie filosofie volgde Marjet de opleiding schilderen aan de Rietveldacademie te Amsterdam.
De middag werd feestelijk voortgezet met een informeel samenzijn met een drankje en een hapje. Marjet schreef voor menigeen een opdracht in de reeds gesigneerde en genummerde bundel.

Klik hier voor de een fotoserie van de presentatie:

Kies voor "volledig scherm" voor een goede weergave.
Klik hier voor de link naar de toespraak van Jos van Hest

terug

Gesponnen licht

Kleinood & Grootzeer geeft de debuutbundel uit van Corrie Hoetelmans. De bundel bevat gedichten waarin de directe omgeving, de natuur en de innerlijke verbondenheid daarmee de toon zetten.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 50 stuks, is te bestellen voor € 16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

Bewaakt ogenblik

Zondag 29 september 2013 om 15 uur presenteerde uitgeverij Kleinood & Grootzeer de dichtbundel Bewaakt ogenblik van Marjet Cliteur in MK24, Mauritskade 24 in Amsterdam.
Jos van Hest leidde de bundel in en Marjet Cliteur las er uit voor. Marjet Cliteur exposeerde ook haar beeldend werk.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 exemplaren, is ter plaatse voor €16,- verkrijgbaar of rechtstreeks te bestellen bij de uitgever voor € 16,- + € 2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

Het boek nul

Zaterdag 27 april 2013 presenteerde uitgeverij Kleinood & Grootzeer de dichtbundel Het boek nul van Phillippe Cailliau in de bibliotheek van Sint-Genesius-Rode (B).
Albert Hagenaars leidde de bundel in en Phillippe Cailliau las daaruit voor. Na het aanbieden van het eerste exemplaar was er een optreden met folkmuziek van Patrick Roelandt en Eddy Petersborg.

Klik op onderstaande link voor een uitgebreid verslag van Albert Hagenaars:
www.alberthagenaars.nl/laatstenieuws/cailliau.htm

Phillippe Cailliau met familie


Phillippe met Bert Bevers, Gerrit Westerveld en Albert Hagenaars (foto: Siti Wahyuningsih)

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 exemplaren, is rechtstreeks te bestellen bij de uitgever voor € 16,- + € 2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

 

terug

Notities voor een poëtica van de tijd

Zaterdag 23 februari 2013 presenteerde uitgeverij Kleinood & Grootzeer de dichtbundel Notities voor een poëtica van de tijd van Willem M. Roggeman met illuminaties van Marcase in boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen.
Guy van Hoof leidde de bundel in en Willem M. Roggeman las daaruit voor.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 110 exemplaren, is rechtstreeks te bestellen bij de uitgever voor € 12,- + € 2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

Ontmoet de dichter... bij de presentatie in Bredevoort

Een impressie van de uitreiking van de Gouden Pauwenveer aan het Poëziecentrum Nederland en de aanbieding van de bundel: “Ontmoet de dichter...”in de St. Joriskerk te Bredevoort aan Wim van Til en de zijnen.

 
Kies voor "volledig scherm" voor een goede weergave.

 

terug

Slijpsel van tijd

Zondag 25 november 2012 presenteerde Kleinood & Grootzeer de dichtbundel 'Slijpsel van de tijd' van Bert Kooijman in Galerie K26, Kruisstraat 26 in Oss.

Zie voor een verslag een artikel in het Brabants Dagblad van maandag 26 november: link...

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 exemplaren, kost € 16,- (plus € 2,- verpakkings- en verzendkosten.
De bundel is rechtstreeks te bestellen bij de uitgever: Klik hier om te bestellen

Zondag 25 november 2012 presenteerde Kleinood & Grootzeer onder grote belangstelling de dichtbundel 'Slijpsel van de tijd' van Bert Kooijman in Galerie K26 te Oss.

 

terug

Ontmoet de dichter

Het Poëziecentrum Nederland nodigt sinds 2006 iedere vierde zaterdagmiddag van de maand een dichter uit om voor liefhebbers over zijn werk te praten en daaruit voor te lezen. Inmiddels hebben 50 dichters in het centrum opgetreden. Graficus Gerrit Westerveld maakte elke keer een prent bij een onuitgegeven gedicht van de desbetreffende dichter in een oplage van 60 exemplaren.
Dit jaar krijgt het Poëziecentrum de Culturele Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds van de provincie Gelderland. Aanleiding om de tot nu toe verschenen gedichten/prenten te bundelen in een luxe uitgegeven gebonden boek onder de titel 'Ontmoet de dichter'.De bundel is zaterdag 10 november 2012 gepresenteerd en verkrijgbaar bij het Poëziecentrum en bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer.
Eerste druk in een oplage van 400 exemplaren, waarvan de eerste 100 door Gerrit Westerveld zijn gesigneerd, genummerd van 1 t/m 100 en voorzien van één van de originele gedichten met prent.

Prijs: € 35,-
(Bij eventuele verzending: plus € 4,- verpakkings- en portokosten)

De bundel is rechtstreeks te bestellen bij de uitgever: Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

 

terug

Waarschijn

Presentatie dichtbundel van Erick Kila

Zaterdag 29 september 2012 van 15:00 tot 17:00 uur presenteert uitgeverij Kleinood & Grootzeer de dichtbundel 'Waarschijn' van Erick Kila in de foyer van het Polanentheater, Polanenstraat 174, 1013 WC Amsterdam.
Uitgever Gerrit Westerveld en dichter Erick Kila houden de bundel ten doop, waarna u kunt bijkomen met een drankje en een hapje. Hans Leenknegt zorgt voor muzikale ontregeling.
U bent van harte welkom.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 exemplaren, is ter plaatse voor €12,- verkrijgbaar, of rechtstreeks te bestellen bij de uitgever voor € 12,- + € 2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Zaterdag 29 september 2012 van 15:00 tot 17:00 uur presenteerde uitgeverij
Kleinood & Grootzeer de dichtbundel 'Waarschijn' van Erick Kila in de foyer van het Polanentheater, Polanenstraat te Amsterdam.
Uitgever Gerrit Westerveld en dichter Erick Kila hielden de bundel ten doop, waarna het een feestelijke middag werd. Hans Leenknegt zorgde voor muzikale ontregeling.

terug

“Het werk begint zodra het klaar is”

Eind juni 2012 werden onder de bezielende leiding van Jetta Klijnsma de besprekingen afgerond van de commissie die de plannen maakten voor “De Nieuwe Vakbeweging”.
Om deze gebeurtenis vast te leggen, kregen de deelnemers als tastbare herinnering aan dit afgeronde overleg het gedicht “Het werk begint zodra het klaar is” van Wim van Til met een prent van Gerrit Westerveld aangeboden.
Deze uitgave is speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door dichter Wim van Til , directeur van het Poëziecentrum Nederland en graficus/uitgever Gerrit Westerveld van uitgeverij Kleinood & Grootzeer.

 

terug

Equinox-presentatie in Parijs


Equinox-presentatie gelezen door Bill Pearl. Gedichten van Richard Foqué, kleuren-aquatints van André Goezu.

terug

Cultuurprijs Dilbeek en de nieuwe bundel
'Hier wonen de woorden' voor Willem M. Roggeman

Op 26 januari 2012, gedichtendag, werd de culturele prijs van de gemeente Dilbeek aan Willem M. Roggeman uitgereikt. De prijs is hem toegekend voor zijn hele oeuvre. Dilbeek is de woonplaats van Roggeman.

Deze feestelijke gebeurtenis in Cultureel Centrum “Westrand” te Dilbeek was tevens aanleiding om de nieuwe dichtbundel “Hier wonen de woorden” van Willem M. Roggeman te presenteren. Dit is de derde bundel die Kleinood & Grootzeer van deze dichter uitgeeft.
Collega auteur Guy van Hoof interviewde Roggeman om zo de bezoekers een inzicht te geven in het leven en werk van de dichter.

De bundel is rechtstreeks te bestellen bij de uitgever voor € 16,- + € 2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

terug

Kleinood & Grootzeer te gast aan de Universiteit in Clarksville, Tennessee

Kleinood & Grootzeer was in de persoon van de uitgever Gerrit Westerveld te gast voor een gastcollege en een workshop aan de Austin Peay University te Clarksville, Tennessee, U.S.A.

Op maandag 18 december 2011 begeleidde hij een workshop en hield een gastcollege over boekverzorging, grafiek en poëzie. Dit gebeurde aan de faculteit grafische vormgeving van deze universiteit.

Aan de hand van zijn eigen studie, loopbaan en ontwikkelingen ging Westerveld in op de relatie tussen het geschreven woord, de poëzie, en het gedrukte woord in de vorm van dichtbundels en aanverwante vormen van gedrukte prenten en literatuur.

Vanuit zijn bezigheden en levensloop ging hij in op de geschiedenis van het grafisch vormgeven en de vrije grafiek na de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Gerrit Westerveld onderbouwde zijn referaat met geprojecteerde voorbeelden uit zijn vormgeverspraktijk en toonde hedendaagse grafiek uit zijn eigen grafiekcollectie.

terug

Equinox

Op Donderdag 8 december 2011 presenteerde uitgeverij Kleinood & Grootzeer de luxe cassette ‘Equinox' in de prestigieuze Galerie De Zwarte Panter te Antwerpen.

Onder grote belangstelling werd de cassette door uitgever Gerrit Westerveld aangeboden aan de dichter Richard Foqué en de beeldend kunstenaar André Goezu.

Professor Dr. Luc Wintgens hield een toespraak en dichter/musicus Frank De Vos sprak over de gedichten en luisterde de presentatie op met gitaarspel en zang.

De rode linnen cassette bevat 7 bladen met 7 gedichten in het Nederlands en in het Engels. In deze bladen zijn 7 kleurenaquatints van André Goezu ingevouwen. Een titelblad met colofon completeert de cassette.

De cassette is met de hand gemaakt door boekbindster Katja Clement.

De uitgave kost € 515,- en is bij Kleinood & Grootzeer te bestellen.

terug

Op windveren van verlangen

Zondagmiddag 11 december 2011 debuteerde dichter Peter Schotman met zijn eerste bundel ‘Op windveren van verlangen'. Dit vond plaats in de intieme sfeer van een “High Tea” bij de dichter thuis te Zeist.

Peter Schotman kreeg zijn boreling aangeboden door uitgever Gerrit Westerveld. Hij las enige gedichten uit zijn nieuwe bundel en hield een gesprek met Wim van Til van het Nederlands Poeziecentrum te Bredevoort over zijn gedichten. Er werd ingegeaan op het tot stand komen van de gedichten en de weg naar zijn dichterschap.

De middag werd opgeluisterd met kamermuziek door een trio met Marguerite Berreklouw op blokfluit, Joke Haas, zang en Judith Schotman op klavecimbel.

De bundel is rechtstreeks te bestellen bij de uitgever voor € 16,- + € 2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

terug

Presentatie nieuwe bundel Bert Bevers

Zaterdag 5 november 2011 om 16:00 uur presenteerde uitgeverij Kleinood & Grootzeer de bundel 'Arrondissementen' van Bert Bevers in Literair Café Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24, 2000 Antwerpen.

Uitgever Gerrit Westerveld overhandigt het eerste exemplaar aan dichter Bert Bevers

Na het aanbieden van het eerste exemplaar leidde Wim van Til, directeur Poëziecentrum Nederland, de bundel in en las Bert Bevers daaruit voor. Daarna was er gelegenheid tot een poëtisch samenzijn opgeluisterd door Marc Clement op piano.

Bert Bevers leest voor

Ron Scherpenisse, Louis Radstaak en Hans Mellendijk met Arrondissementen

Louis Radstaak, Hans Mellendijk en Bert BeversEerste druk 100 genummerde en door Bert Bevers gesigneerde exemplaren.
De bundel is rechtstreeks te bestellen bij de uitgever voor € 16,- + € 2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

terug

Hola, een monumentje

Zaterdag 3 september 2011 vierde Hoopman Landbouwmachines in IJzerlo (Achterhoek) haar 100-jarig jubileum. Een bedrijf dat in die jaren uitgroeide van een boerensmid tot een geavanceerd landbouwmechanisatiebedrijf.
Geaard in dezelfde grond als de wortels van Gerrit Westerveld, de man van uitgeverij Kleinood & Grootzeer.

Niet vreemd dat de familie Hoopman hem vroeg om een prent te maken om dit feit te gedenken. Tot overmaat van toevalligheid en geluk ontdekte hij kort daarvoor het gedicht “Hola” van Louis Radstaak. “Hola”, “hallo” in het Spaans, maar ook de naam van de toendertijd (jaren vijftig) revolutionaire knollenplukker, die de basis werd van het succes van de firma Hoopman.
Kleinood & Grootzeer maakte een halflinnen map “Hola” met het gedicht van Louis Radstaak, een laserprent van Gerrit Westerveld en een colofon met daarin de handtekeningen van 3 generaties Hoopman(nen en vrouwen).


de Hola-map

Tijdens het grootse jubileumfeest werd in familiaire kring deze luxe uitgave van Kleinood & Grootzeer door de “jonge” generatie aan de “oude” generatie overhandigd. Uiteraard las Louis Radstaak het gedicht “Hola” voor.
De generaties Hoopman


Louis Radstaak leest het gedicht “Hola” voor
Louis Radstaak op een Hola-knollenplukker

 

terug

'Aanwezig licht' van Bert Kooijman

De nieuwe dichtbundel Aanwezig licht van Bert Kooijman omvat 4 cycli met in totaal 37 gedichten. Het zijn gelaagde gedichten die je al lezend moet veroveren. Als je er dieper inkruipt geven ze hun inhoud prijs en kun je de volheid ervan in je opnemen en genieten.
Steeds is daar het verlangen en de zoektocht naar het afwezige dat een stem moet krijgen.
In woorden worden de onderwerpen de ene keer geboetseerd en de andere keer weer ontleed. Zo krijgen het leven, de wereld en de mens met al zijn emoties een stem en tastbare vorm. Resultaat van een dichtersleven lang observeren en doorleven van de voortgaande tijd en wat zich daarin aandient. Een gerijpt schrijver met een rijke intellectuele bagage waarvan hij de lezer laat meeprofiteren.

Zondag 5 juni 2011 werd in de prachtige ruimte van kunstcentrum K26 in Oss de nieuwe bundel gepresenteerd.
Bert Kooijman leidde bij deze gelegenheid zijn gedichten in. Hieronder een ingekorte versie van deze tekst."Ik vraag me steeds meer af, wat er gebeurt met mensen, wanneer ze een van mijn gedichten lezen. Vinden ze het mooi of bepaalde zinnen eruit? Veroorzaakt het emoties? Worden ze erdoor ontroerd of raakt het ze in het geheel niet, omdat ze het niet begrijpen? Vragen ze zich af: waarom schrijft hij zo moeilijk? Kan het niet eenvoudiger?
Mijn gedichten - zo ervaar ik - zijn niet als gemakkelijk toegankelijk gewaardeerd. Ze zijn vaak gesloten, niet open te breken, behoren niet tot de categorie aanspreekbare poëzie.
Toch wil ik hier een poging wagen om mijn nieuwe bundel te verklaren, letterlijk dus wat klaarheid te brengen in wat ik heb laten drukken. Want: gedichten aan lezers voorschotelen zonder inleiding, volstaat niet om poëzie tot de mensen te brengen, of de mensen tot poëzie. En al moet ik toegeven dat de dichter niet het meest geschikt is om de lezers in zijn gedichten binnen te leiden, ik ga het hier toch maar proberen.
De titel van mijn nieuwe bundel is: Aanwezig licht. Kort gezegd: dat is poëzie voor mij, licht dat mij vergezelt, al mijn leven lang. De vraag is of dat licht ook voor de lezer, voor jullie nu in het bijzonder, zal gaan schijnen.
De lezer zal vooral het citaat aan het begin van de bundel goed in acht moeten nemen. Het luidt: Zo eenvoudig, zo helder is het niet / wat ik overhoud wanneer ik / mijn pen heb neergelegd. Het is een citaat van Han Faverey, een van de dichters die ik graag herlees. De lezer is dus gewaarschuwd. Deze woorden geven mijn mening weer over het geheel van mijn werk.

"De bundel bestaat uit vier reeksen van gedichten, zonder titel.
De eerste reeks bevat gedichten over algemene onderwerpen, zoals licht, de winter, de poëzie, het verval enz.
In de gedichten van de tweede reeks is de vrouw uit mijn leven aanwezig, de gestorvene die zeer gemist wordt. Ik duid haar aan met zij, zodat ze meer op afstand blijft; ze is immers gestorven. Maar hier geldt toch de uitspraak van een groot Duits dichter Gottfried Benn: Ich trage dich wie eine Wunde / auf meiner Stirn, die sich nicht schliesst. En ik voel dat ook zo.
In de derde reeks duid ik de vrouw aan met jij: de afstand tussen de dichter en de vrouw is dus intiemer weergegeven, ook al is ze aanwezig in de dood.
De vierde reeks wordt gedragen door wij. Ook hier wordt een relatie uitgedrukt, maar een meer reële, beleefd in het heden.
Ik hoop dat ik jullie geïnteresseerd heb gemaakt, ja, nieuwsgierig om de bundel in handen te krijgen."

Bert Kooijman

foto's: Antoinette van BrusselEerste druk 100 genummerde en gesigneerde exemplaren.
De bundel is rechtstreeks te bestellen bij de uitgever voor € 16,- + € 2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Presentatie 'Aanwezig licht' van Bert Kooijman

Zondagmiddag 5 juni 2011 was Galerie K 26 te Oss gastheer ter gelegenheid van de presentatie van de nieuwe poëziebundel “Aanwezig licht” van Bert Kooijman.
Uitgever en graficus Gerrit Westerveld van uitgeverij Kleinood & Grootzeer overhandigde de eerste bundel aan de schrijver.
Bert Kooijman (1932) debuteerde onder het pseudoniem Ben Marée in 1961 met de gedichtenbundel ‘Koningin zwart van woede' en publiceerde daarna nog 18 bundels, alsmede een prozawerk getiteld ‘Verbeelde wegen' en een studie over Hugo Claus. De ene dichtbundel volgde na de andere.

Hij werd leraar Nederlands aan het Mill Hillcollege in Goirle. Na zijn pensionering van het Mill Hillcollege in 1992 ging Bert Kooijman zich bezighouden met aquarelleren en beeldhouwen. Momenteel is hij echter weer volop in beslaggenomen door het schrijven van poëzie. Met als resultaat de nu gepresenteerde dichtbundel.

De presentatie was op zondagmiddag 5 juni 2011, om 15.00 uur in Galerie K 26, Kruisstraat 26 te Oss

Eerste druk 100 genummerde en gesigneerde exemplaren.
De bundel, is ter plaatse voor € 16,- verkrijgbaar, of rechtstreeks te bestellen bij de uitgever voor € 16,- + € 2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

terug

Te laat het landschap

Donderdagavond 31 maart 2011 werd in de sfeervolle kapel, onderdeel van de prestigieuze Galerie De Zwarte Panter te Antwerpen, de dichtbundel "Te laat het landschap" van dichter Richard Foqué gepresenteerd. Nadat Richard Foqué in de jaren 60-70 al enige dichtbundels publiceerde, was dit zijn rentree op het poeziëpodium. Poëziekenner Gerd Segers, redacteur en uitgever van het voormalige literaire tijdschrift "Revolver" ging in gesprek met de dichter, waarna Richard Foqué voorlas uit zijn nieuwe bundel.

Eerste druk 100 genummerde en gesigneerde exemplaren.
De bundel is te bestellen voor € 16,- + € 2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen


Presentatie in Galerie de Zwarte Panter door uitgever Gerrit Westerveld
Gerd Segers, Richard Foqué en uitgever Gerrit Westerveld

terug

Woordenwisseling/Ruimtewisseling

Zaterdagmiddag 26 maart 2011 werd in het Poeziëcentrum Nederland te Bredevoort tijdens de maandelijkse voorstelling  "Ontmoet de dichter..." Willem M. Roggeman door gastheer Wim van Til geïnterviewd. Tevens werd de nieuwe dichtbundel "Woordenwisseling/Ruimtewisseling" gepresenteerd die Willem M. Roggeman schreef samen met de nestor van de Nederlandse literatuur, de 96-jarige Leo Vroman. Ter gelegenheid hiervan was er een videoverbinding gemaakt met Fort Worth in Texas, USA, waar Vroman woont. Op deze manier nam Leo Vroman deel aan het gesprek. De dichtbundel is het resultaat van een "briefwisseling" in gedichten via e-mail tussen de beide dichters. Leo Vroman maakte ook nog twee computertekeningen voor de bundel.

De bundel is te bestellen voor € 12,- + € 2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen


Wim van Til (rechts) in gesprek met Willem M. Roggeman


Leo Vroman nam via een videoverbinding deel aan het gesprek


Willem M. Roggeman

terug

Presentatie nieuwe bundel van Richard Foqué in De Zwarte Panter

Richard Foqué schreef een nieuwe bundel "Te laat het landschap", die donderdag 31 maart 2011 om 20 uur gepresenteerd wordt in Galerie De Zwarte Panter, Hoogstraat 70-74, te 2000 Antwerpen.
U en uw vrienden zijn daarbij van harte uitgenodigd.
Gerard Segers, redacteur en uitgever van het voormalige literaire tijdschrift Revolver, leidt de dichter en zijn nieuwe bundel in. Richard Foqué leest uit zijn werk voor.
Kunt u niet aanwezig zijn bij de presentatie, dan kunt u de bundel rechtstreeks bij de uitgeverij bestellen.

Eerste druk 100 genummerde en gesigneerde exemplaren.
De bundel, is ter plaatse voor € 16,- verkrijgbaar, of rechtstreeks te bestellen bij de uitgever voor € 16,- + € 2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

Richard Foqué publiceerde tussen 1967 en 1972 drie dichtbundels: Alleen kringen en De dieren komen bij de Bladen voor de Poëzie en Drie millivolt van oneindig bij Yang. Het werd gevolgd door een zeer intensief professioneel leven als architect en hoogleraar in de architectuur en als auteur van talloze wetenschappelijke publicaties. Tussendoor verschenen gedichten van hem in literaire tijdschriften zoals Heibel, Revolver, Yang, Dighter, Ballustrada en Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift.

Vanaf zijn eerste publicatie werd zijn poëzie gekenmerkt door het compact en suggestief taalgebruik, het schrijven als een proces van ritmische taalcompressie, zoals de toenmalige critici het omschreven, resulterend in een volstrekt doelmatige poëzie, wars van retorische barok maar tezelfdertijd bezwerend en beangstigend.

In zijn vroeger werk is de strijd met de tijd het voornaamste adagium, de dichter is de buitenstaander die naar binnen kijkt. In zijn nieuw werk heeft Foqué zijn perspectief omgekeerd, hij is nu de ingewijde, die naar buiten kijkt. Inhoud en vorm zijn nog meer verweven en gelaagd. De taal tot zijn essentie teruggebracht, herschikt Foqué de woorden tussen de beelden, balancerend tussen het figuratieve en het abstracte.

Te laat het landschap is een poëtische compositie, bestaande uit 5 cycli, waarbij elk gedicht op zich staat, maar elke cyclus weer een groter gedicht vormt en de vijf cycli samen kunnen gelezen worden als één geheel. Ze is als een symfonie, waarbij elke beweging vanuit haar eigen ritme en inhoud een eigen autonomie bezit, maar die in zijn totaliteit uitgevoerd een volledige ervaring geeft van wat de componist wou uitdrukken.

Het thema van de bundel is de poging van de mens om zijn omgeving, zichzelf en de anderen, zijn gevoelens en ervaringen in tijd en plaats te begrijpen, te benoemen, in zijn geheugen vast te leggen, daarover te communiceren en zo de wereld te bemeesteren en erin te overleven. Het landschap is daarvoor de metafoor, taal het middel.

terug
Presentatie dichtbundel Willem M. Roggeman en
Leo Vroman in Poëziecentrum Nederland

Zaterdagmiddag 26 maart 2011 tussen 14:00 en 16:30 uur presenteert uitgeverij Kleinood & Grootzeer tijdens het programma 'Ontmoet de dichter... Willem M. Roggeman' de dichtbundel "Woordenwisseling/Ruimtewisseling" van Roggeman en Leo Vroman in Poëziecentrum Nederland, 't Zand 25 in Bredevoort.
U bent van harte welkom. Toegang 5,-

De Vlaamse dichter Willem M. Roggeman reisde in juli 1966 met de Greyhoundbus van stad tot stad door de Verenigde Staten, van New York over Chicago, Denver en Salt Lake City tot San Francisco en Los Angeles om over Albuquerque, Santa Fe, Dallas, New Orleans en Washington naar New York terug te keren. Voordat hij aan deze lange tocht begon zocht hij de Nederlandse dichter Leo Vroman op, die toen in Brooklyn, New York, woonde. De foto hierboven werd genomen tijdens dit bezoek.
Willem M. Roggeman maakte toen een uitvoerig interview met Vroman dat in één van zijn bundels “Beroepsgeheim” is opgenomen.

Meer dat veertig jaar later zocht Roggeman via e-mail opnieuw contact met Leo Vroman, die nu in Fort Worth, Texas, woont en stelde hem voor om samen een dichtbundel te schrijven. Hij had het eerste gedicht al klaar, “Woordenwisseling”. Vroman ging daar onmiddellijk op in en schreef een tegenhanger, “Ruimtewisseling”. Zo ontstond het lange gedicht “Woordenwisseling/Ruimtewisseling”, waarvan beide dichters om beurt een fragment schreven, dit per e-mail doorstuurden zodat hierop kon gereageerd worden. Leo Vroman was zo enthousiast dat hij ook nog twee tekeningen maakte, die ook in deze bundel zijn opgenomen.

De bundel, is ter plaatse voor € 12,- verkrijgbaar, of rechtstreeks te bestellen bij de uitgever voor € 12,- + € 2,- verpakkings- en verzendkosten. Klik hier om te bestellen

terug

Presentatie bundel Tijdland van Kees Hermis

Zondag 12 december 2010 werd de nieuwe bundel van Kees Hermis “Tijdland” gepresenteerd in boekhandel 't Paperas in Sint-Oedenrode. Uitgever Gerrit Westerveld reikte het eerste exemplaar uit aan Kees Hermis, die vervolgens over deze nieuwe uitgave vertelde en er ook uit voorlas. Enkele gedichten werden gezongen door zangeres Ingrid Peters.


foto's: Auke van der Heide

Eerste druk 100 genummerde en door Kees Hermis gesigneerde exemplaren.
De bundel kost €16,- en is rechtstreeks te bestellen door onderstaande link aan te klikken en het bestelformulier in te vullen en te verzenden. Maar een briefje of een telefoontje kan natuurlijk ook. U krijgt de bundel dan samen met de rekening (€16,- + €2,- verzendkosten) thuis gestuurd. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

Bestel ook de eerder verschenen bundel “Gezongen steen”.

terug

Willem M. Roggeman
de winnaar van de LiteratuurPrijs Zeist 2010

(bron: poeziecentrum.be) Op vrijdag 19 november 2010 ontving Willem M. Roggeman tijdens een poëzieavond in de bibliotheek van Zeist, de LiteratuurPrijs Zeist 2010 . Hij won de wedstrijd met het liefdesgedicht “Lichaamstaal”. Het gedicht werd eerder uitgegeven door Kleinood & Grootzeer in een oplage van 30 exemplaren.

De LiteratuurPrijs Zeist gaat naar het mooiste gedicht dat werd ingezonden voor een open landelijke gedichtenwedstrijd georganiseerd door de Stichting Literaire Activiteiten Zeist, in samenwerking met Bibliotheek Zeist en Vereniging Taalpodium.

De jury – bestaande uit Kees van Domselaar (dichter in Zeist), Henny Verheijden (Neerlandica en docente curssen literatuur) en Jos van Hest (dichter, publicist en schrijfdocent) – nomineerde uit ruim 120 inzendingen 10 gedichten. Naast winnaar Willem M. Roggeman, die de hoofdprijs wegkaapte, wonnen ook Kees Hermis uit Sint Oedenrode en Judith van der Wel uit Amsterdam. Ze winnen respectievelijk €300, €200 en €100.

De tien genomineerde gedichten, aangevuld met een extra aantal gedichten door de jury geselecteerd, zijn opgenomen in een feestelijke bundel.

Willem M. Roggeman (Brussel, 1935) is dichter, essayist, romanschrijver en journalist. Van 1981 tot 1993 was hij adjunct-directeur van de Brakke Grond in Amsterdam. Roggeman is een regelmatige gast op buitenlandse poëzie-evenementen en -festivals.


foto's: Mel Boas

Zie ook...

terug

Presentatie dichtbundel Wim van Til

Zondag 14 november 2010 werd de nieuwe dichtbundel “Omwegen” van Wim van Til op een feestelijke bijeenkomst in het Poëziecentrum Nederland te Bredevoort gepresenteerd. De uitgever van Kleinood & Grootzeer, Gerrit Westerveld, bood Wim van Til de bundel aan.
In een korte toespraak/samenspraak met Wim van Til werd ingegaan op het ontstaan van de bundel die ontstond parallel aan de geschiedenis van Kleinood & Grootzeer. Aansluitend las Wim van Til gedichten voor uit de bundel “Omwegen”Wim van Til is nauw verbonden met Kleinood & Grootzeer omdat hij een van de eerste dichters is die bij de uitgeverij is uitgegeven. In de afgelopen 10 jaar heeft hij de gedichten gemaakt voor de opvallendste bibliofiele luxe uitgaven die bij K&G in kleine oplage zijn verschenen. De belangrijkste zijn “Aaltense zangen” en “De reestap over het leenveld”. Zie ook...
“De reestap over het leenveld” is dit jaar tot onze grote trots zelfs aangekocht door het museum van het boek Museum Meermanno Westreenianum in Den Haag.
Verder is Wim van Til samen met Bert Bevers het literair geweten van Kleinood & Grootzeer, aangezien zij de uitgever steevast adviseren over de inhoudelijke literaire status van het te publiceren werk.

In de bundel “Omwegen” zijn de gedichten uit al deze bibliofiele uitgaven opgenomen en aangevuld met andere gedichten uit de afgelopen 10 jaar. Op deze manier komen deze gedichten van Van Til beschikbaar voor een groter lezerspubliek. De bundel is geïllumineerd met enige penseeltekeningen van Gerrit Westerveld.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 exemplaren, is ter plaatse voor €16,- verkrijgbaar.
U kunt de bundel ook rechtstreeks bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer bestellen door onderstaande link aan te klikken en het bestelformulier in te vullen en te verzenden. Maar een briefje of een telefoontje kan natuurlijk ook. U krijgt de bundel dan samen met de rekening (€16,- + €2,- verzendkosten) thuis gestuurd. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

De tweede bundel van Kees Hermis bij K&G

Zondagmiddag 12 december 2010 om 14 uur presenteert uitgeverij Kleinood & Grootzeer de dichtbundel “Tijdland” van Kees Hermis in boekhandel 't Paperas, Markt 25 in Sint-Oedenrode.  
U bent van harte welkom, de toegang is gratis.

Gerrit Westerveld, uitgever, gaat met Kees Hermis in gesprek over zijn werk, poëzie en wat daarmee samenhangt.
Kees Hermis leest voor uit “Tijdland”. Ingrid Peters, zangeres, zingt enkele Tijdland-gedichten.

Eerste druk 100 genummerde en door Kees Hermis gesigneerde exemplaren.
De bundel is ter plaatse voor €16,- verkrijgbaar, of rechtstreeks te bestellen door onderstaande link aan te klikken en het bestelformulier in te vullen en te verzenden. Maar een briefje of een telefoontje kan natuurlijk ook. U krijgt de bundel dan samen met de rekening (€16,- + €2,- verzendkosten) thuis gestuurd. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

Bestel ook de eerder verschenen bundel “Gezongen steen”.

terug

Omwegen
Presentatie dichtbundel van Wim van Til

Zondag 14 november 2010 om 11:30 uur presenteert uitgeverij Kleinood & Grootzeer de nieuwe bundel 'Omwegen' van Wim van Til in het Poëziecentrum Nederland in Bredevoort.
Wim van Til zal bij die gelegenheid uit zijn bundel voorlezen.
U bent van harte welkom. De toegang is gratis.
Poëziecentrum Nederland, 't Zand 25, 7126 BG Bredevoort.

'Omwegen' is een bundel met gedichten van Van Til die eerder als luxe uitgave bij Kleinood & Grootzeer verschenen. Door de uitgave worden deze gedichten voor een breder publiek toegankelijk. Ze zijn aangevuld met nieuwe gedichten en verlucht met penseeltekeningen van Gerrit Westerveld.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 exemplaren, is ter plaatse voor €16,- verkrijgbaar.
U kunt de bundel ook rechtstreeks bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer bestellen door onderstaande link aan te klikken en het bestelformulier in te vullen en te verzenden. Maar een briefje of een telefoontje kan natuurlijk ook. U krijgt de bundel dan samen met de rekening (€16,- + €2,- verzendkosten) thuis gestuurd. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

Mijn brave dier
Vijf gedichten van beeldend kunstenaar Jan Wessendorp

Verschenen in september 2010: 'Mijn brave dier'. Het is een bundel met vijf gedichten die innerlijk nauw verbonden zijn en een gesloten ring vormen. Met tekeningen van de kunstenaar.
De eerste druk bestaat uit 100 genummerde en door Jan Wessendorp gesigneerde exemplaren. 16 pagina's, ingenaaid 21 x 10,5 cm., prijs €10,00

U kunt de bundel rechtstreeks bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer bestellen door onderstaande link aan te klikken en het bestelformulier in te vullen en te versturen.
U krijgt de bundel dan samen met de rekening thuis gestuurd. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

Jan van Ruusbroec en de stilte
Een gedicht van Willem M. Roggeman met penseeltekeningen van Willem Hussum

Februari 2010 verscheen de nieuwste uitgave van Kleinood & Grootzeer: een bundel van de dichter Willem M. Roggeman bestaande uit een gedicht van twaalf strofen over leven en werk van de mysticus Jan van Ruusbroec (1293-1381). Met evenzoveel afbeeldingen van penseeltekeningen van Willem Hussem.
Een pareltje voor Roggeman- en Hussem-liefhebbers.
Eerste druk bestaat uit 100 genummerde en door Willem M. Roggeman gesigneerde exemplaren. 28 Pagina's, gelijmd, 21 x 10,5 cm, prijs €12,00

U kunt de bundel rechtstreeks bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer bestellen door onderstaande link aan te klikken en het bestelformulier in te vullen en terug te sturen. Maar een briefje of een telefoontje kan natuurlijk ook. U krijgt de bundel dan samen met de rekening thuis gestuurd. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

De vijfde leporello van Willem Hussem

'Storm werd stilte' een leporello met vijf gedichten van Willem Hussem is uit. Het is de vijfde in de Kleinood & Grootzeer serie. 21 x 6 cm, €3,00
Klik hier om te bestellen

Zie voor meer van Willem Hussem...

terug

Verwacht: Mijn brave dier
In september 2010: Vijf gedichten van beeldend kunstenaar Jan Wessendorp

In het weekend van Kunsten in de Monumenten, het cultuurfestival dat in Bergen op Zoom wordt georganiseerd tijdens de open monumentendagen op 11 en 12 september 2010, is deze bundel beschikbaar. Het atelier van Jan Wessendorp (Korte Dubbelstraat 10) is tijdens dit weekend onderdeel van een kunstroute die voert langs oude panden in de omgeving van de Gedempte Haven in Bergen op Zoom.
Op Zuidzijde Haven 33 treft U dan ook de 2-daagse boekwinkel van Kleinood & Grootzeer van graficus Gerrit Westerveld, waar naast deze nieuwe bundel, alle K&G-uitgaven te koop zijn.
'Mijn brave dier' is een bundel met vijf gedichten die innerlijk nauw verbonden zijn en een gesloten ring vormen. Met tekeningen van de kunstenaar.
De eerste druk zal bestaan uit 100 genummerde en door Jan Wessendorp gesigneerde exemplaren. 16 pagina's, ingenaaid 21 x 10,5 cm., prijs € 10,00

U kunt de bundel rechtstreeks bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer bestellen door onderstaande link aan te klikken en het bestelformulier in te vullen en te versturen.
U krijgt de bundel in september samen met de rekening thuis gestuurd. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

Opening tentoonstelling Galerie Segeren

Tijdens de opening van de tentoonstelling op zaterdag 22 mei 2010 in Galerie Segeren in Breda vond tevens de presentatie plaats van Willem Roggemans bundel 'Jan van Ruusbroec en de stilte'.
De tentoonstelling loopt nog tot en met 3 juli 2010. Zie ook...

terug

Gerrit Westerveld exposeert

Van 22 mei t/m 3 juli 2010 exposeert Gerrit Westerveld grafiek en boeken bij Galerie Segeren in Breda. De opening op 22 mei wordt verzorgd door de dichter Willem M. Roggeman wiens nieuwe bundel 'Jan van Ruusbroec en de stilte' op dat moment gepresenteerd zal worden.

terug

Opening in Boek op 't Zand

Zaterdag 30 januari 2010 was de opening van de tentoonstelling van grafisch werk van Gerrit Westerveld in Bredevoort. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 12 maart.Boek op 't Zand
't Zand 25 Bredevoort
open: dinsdag t/m zaterdag 11:00 - 17:00 uur; zondag 13:00 - 17:00 uur

terug

Kleinood & Grootzeer op de Editionale in Keulen

terug

Tentoonstelling van Gerrit Westerveld in Bredevoort

Gerrit Westerveld exposeert met zeefdrukken en ander grafisch werk bij teksten van dichters in tentoonstellingsruimte Boek op 't Zand te Bredevoort.
De opening is op zaterdag 30 januari 2010 om 16:30 uur.
De tentoonstelling loopt tot 13 maart.
Boek op 't Zand gelegen aan 't Zand 25 is open van dinsdag t/m zaterdag tussen 11 en 17 uur, zondags vanaf 13 uur.

Boek op 't Zand
't Zand 25 Bredevoort
opening: 30 januari 16:30 uur
open: dinsdag t/m zaterdag 11:00 - 17:00 uur; zondag 13:00 - 17:00 uur

terug

Nieuw op de website: "Ontmoet de dichter..."

Gedichten van diverse auteurs met een inkjetprent van Gerrit Westerveld.
In samenwerking met het Poëziecentrum Nederland te Bredevoort, ter gelegenheid van de maandelijkse "Ontmoet de dichter..." -zaterdagmiddag. Formaat: A4, liggend, in een oplage van 40 of 50 exemplaren. Genummerd en gesigneerd door de auteur en de graficus. € 20.- per stuk
Zie voor alle tot nu toe verschenen uitgaven deze link...

Uitgever in de vitrine

In de vitrine van Poëziecentrum Nederland liggen de uitgaven van Kleinood & Grootzeer: www.poeziecentrumnederland.nl/paginas/uitgeverindevitrine.html

terug

Langs beide oevers van de Maas

42 Nederlandse en Vlaamse dichters over Limburg
Samenstelling: Hannie Rouweler

Naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van het Limburgs volkslied heeft Hannie Rouweler 42 Nederlandse en Vlaamse dichters uitgenodigd om een gedicht over Limburg te schrijven. De gedichten zijn samengebracht in de bundel “Langs beide oevers van de Maas”.

Bovendien schreef Joris Iven een beknopt overzicht van de Limburgse po ëzie dat aan deze bundel is toegevoegd.
De bundel werd mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van de provincies Nederlands en Vlaams Limburg en de stad Venlo.

Eerste druk, in september 2009 uitgebracht in een oplage van 500 stuks. 72 pagina's, 21 x 15 cm. Prijs € 16,-.

U kunt de bundel rechtstreeks bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer bestellen door onderstaande link aan te klikken en het bestelformulier in te vullen en terug te sturen. Maar een briefje of een telefoontje kan natuurlijk ook. U krijgt de bundel dan samen met de rekening thuis gestuurd. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

Kleinood & Grootzeer ook internationaal in beeld!In het 01/09 nummer van het glossy kunsttijdschrift "Kölner Museums Bulletin" is naar aanleiding van de tentoonstelling "10 Jaar Editionale" in mei 2009 in de museumbibliotheek in het Ludwig Museum in Keulen, een artikel verschenen. In dit artikel is een halve pagina grote afbeelding opgenomen van een leporello van Gerrit Westerveld, uitgegeven als "luxe uitgave" door Kleinood & Grootzeer. Kleinood & Grootzeer is uiteraard heel blij met deze internationale erkenning.

terug

Met inkt zeggen door Willem Hussem

Nadat er al tijden alleen nog antiquarisch poëziebundels van Willem Hussem verkrijgbaar waren, is er in maart 2009 weer een nieuwe bundel van hem verschenen met een selectie uit zijn oeuvre, verlucht met een aantal van zijn penseeltekeningen.
Tweede druk (december 2010) in een oplage van 500 exemplaren. 72 Pagina's, 21 x 10,5 cm, prijs €16,-.

U kunt de bundel rechtstreeks bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer bestellen door onderstaande link aan te klikken en het bestelformulier in te vullen en terug te sturen. Maar een briefje of een telefoontje kan natuurlijk ook. U krijgt de bundel dan samen met de rekening thuis gestuurd. Klik hier om te bestellen

Zie ook de fondslijst...

terug

10 Jahre Editionale KölnZie voor meer informatie de website van de Kunst- und Museumsbibliothek Köln

begin pagina

Met inkt zeggen door Willem Hussem

Medio maart 2009 verschijnt bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer de nieuwe bundel “Met inkt zeggen” , een bloemlezing uit het gehele oeuvre van de dichter Willem Hussem verlucht met een aantal penseeltekeningen van zijn hand.

Willem Hussem neemt in de Nederlandse poëzie en beeldende kunst van de twintigste eeuw een belangrijke plaats in.

Omdat velen zich nog steeds door zijn visie en uitdrukkingskracht laten inspireren heeft zijn zoon Frank Hussem uit zijn vaders oeuvre, deze bundel samengesteld, aangevuld met een aantal van zijn talloze penseeltekeningen.

Aangezien Hussems dichtbundels alleen nog antiquarisch verkrijgbaar zijn, zijn we blij en trots dat we de liefhebbers van zijn werk binnenkort weer toegang kunnen geven tot zijn poëzie.

De 101 gedichten zijn gekozen uit reeds eerder verschenen bundels en literaire tijdschriften. De gedichten zijn in deze bundel nagenoeg chronologisch gerangschikt.

De bundel verschijnt in de inmiddels bekende vormgeving van Kleinood & Grootzeer. Omvang 72 pagina's, prijs: €16,-

U kunt via e-mail alvast bij voorintekening een of meerdere exemplaren reserveren: uitgeverij@kleinood-en-grootzeer.com
dit kunt u ook doen door invullen en verzenden van het bestelformulier op deze website: bestel...

Bij verschijnen van de bundel krijgt u die dan samen met de rekening toegezonden.
U hoeft dan geen porto- en verpakkingskosten te betalen.

zie ook...

terug

Kees Hermis te gast bij Omroep Brabant

Zaterdag 13 september 2008 ging Peter Pim Windhorst in zijn programma 'Van Genot en Passie' op Omroep Brabant in gesprek met Kees Hermis. Het onderwerp was de nieuwe bundel Gezongen steen.

Het gedeelte van het programma waarin Hermis is te horen is hier te beluisteren:

 

terug

Gezongen steen

Zaterdag 6 september 2008 is de bundel Gezongen steen van Kees Hermis in boekhandel Oisterwijk te Oisterwijk gepresenteerd.Zie ook de Voltooid Verleden Tijd van Kleinood & Grootzeer.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 exemplaren, is rechtstreeks te bestellen bij de uitgever voor €16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten door per e-mail door te geven hoeveel exemplaren u wenst te ontvangen: uitgeverij@kleinood-en-grootzeer.com of door invullen en verzenden van het bestelformulier op deze website: bestel...foto's: Jan Wessendorp

Gezongen steen
ISBN/EAN 978-90-76644-41-7
NUR 306 Poëzie

zie ook..

terug

Presentatie Gezongen steen

Uitnodiging presentatie bundel van Kees Hermis

Zaterdagmiddag 6 september 2008 om 14 uur presenteert uitgeverij Kleinood & Grootzeer de dichtbundel Gezongen steen van Kees Hermis in Boekhandel Oisterwijk in de Kerkstraat 28 in Oisterwijk.

Auke van der Heide, beeldend kunstenaar, zal met Kees Hermis in gesprek gaan over zijn werk, poëzie en alles wat daarmee samenhangt.
Kees Hermis leest voor uit zijn nieuwe bundel Gezongen steen.

U bent van harte welkom. De toegang is gratis.KEES HERMIS (Hulst, 1941) debuteerde in 1977 met de dichtbundel Vrijgesproken. Voornaamste publicaties:
Een vorm van leven (1984), Van aardse zijde (1984), Zonder omzien (1991), De dood weersproken (1995), Oud asfalt (1998), Anerca (2001) en Stuiflicht, een bloemlezing van 25 jaar poëzie (2003), alsmede de raamposter Vergeet je niet te leven…Gedichten in een groot aantal Nederlandse en Vlaamse literaire tijdschriften en bloemlezingen.
Hij woont en werkt in Oisterwijk.

De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 exemplaren, is ter plaatse voor €16,- verkrijgbaar, of rechtstreeks te bestellen bij de uitgever voor €16,- + €2,- verpakkings- en verzendkosten door per e-mail door te geven hoeveel exemplaren u wenst te ontvangen: uitgeverij@kleinood-en-grootzeer.com of door invullen en verzenden van het bestelformulier op deze website: bestel...

Gezongen steen
ISBN/EAN 978-90-76644-41-7

NUR 306 Poëzie

zie ook...

terug

Nachtstand

Uitnodiging presentatie bundel van Kees Visser

Vrijdag 16 november 2007 om 20:30 uur presenteert uitgeverij Kleinood & Grootzeer de bundel Nachtstand van Kees Visser in Zaal Van der Hooft, Markt 8 te Zevenbergen.
Kees Visser zal uit zijn bundel voorlezen.
De avond wordt omlijst door Dichters Jazz & Poetry, Amanda Visch, Bauke van Halem, Martin Peulen, Martin Beversluis en Kees Visser, Naomi's Jazz Quartet en zangeres Maartje Rikhof.De genummerde en gesigneerde bundel, oplage 100 exemplaren, is ter plaatse voor
€ 12,-
verkrijgbaar, of rechtstreeks te bestellen bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer voor € 12,- + € 2,- verpakkings- en verzendkosten door per e-mail door te geven hoeveel exemplaren u wenst te ontvangen: uitgeverij@kleinood-en-grootzeer.com of door invullen en verzenden van het bestelformulier op deze website: bestel...

U bent van harte welkom. Toegang gratis.

Nachtstand
ISBN/EAN 978-90-76644-39-4
NUR 306 Poëzie

zie ook...

terug

Kruimels langs de weg

een gesprek met Jan Wessendorp, een filmportret door Rob Bouwman

In september 2007 is bij Kleinood & Grootzeer een DVD verschenen met een gefilmd portret van Jan Wessendorp. Een indringend vraaggesprek door Rob Bouwman die de hele opname van het gesprek voor zijn rekening neemt. In dit gesprek komen vele facetten van het kunstenaarsschap van Jan Wessendorp ter sprake. Het gaat over de manier van werken maar ook over de achtergronden, de bronnen en de drijfveren van Jan Wessendorp. Rob Bouwman weet vele lagen bij Jan aan te boren en begeleidt dit met opnames van Jans schilderijen. In samenwerking met de stichting Gezien Jan.


fragmenten uit Kruimels langs de weg

Prijs: € 10,-
Te verkrijgen bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer via het bestelformulier op deze website: bestel...

Kruimels langs de weg
ISBN/EAN 978-90-76644-38-7
NUR 050

zie ook...
begin pagina

terug

Jan Wessendorp schilder

Vrijdag 21 september 2007 is de monografie Jan Wessendorp schilder gepresenteerd in de Jan Garemijnzaal in het Belfort te Brugge.
Die dag is ook een overzichtstentoonstelling van het werk van Jan Wessendorp in deze zaal geopend.

Het boek laat een uitgebreid overzicht zien van het werk dat Jan door de jaren heen heeft gemaakt. Het laat ook vele projecten zien die Jan naast zijn schilderijen op andere terreinen van de kunst heeft gerealiseerd.
Naast veel afbeeldingen van werk zijn er geschreven bijdragen met onder meer gedichten van Jan Wessendorp en teksten van verschillende vrienden uit diverse disciplines. De auteurs zijn: Johanna Jacobs, die ook de algehele redactie heeft verzorgd, Bert Bevers en Albert Hagenaars, beide met een aan Jan Wessendorp opgedragen gedicht, Auke van der Heide, Paul Mol, Willem Vermeulen, Gerrit Westerveld en Albert Joosen die voor de fotografie borg staat.

De stichting Gezien Jan heeft de tentoonstelling georganiseerd en het boek heeft de stichting in samenwerking met Kleinood & Grootzeer gerealiseerd.
Het is een kloek formaat boek, 34 x 24 cm, 104 pagina's, full color, in linnen gebonden met stofomslag.
Prijs: € 43,-. (+ € 7,65 verzendkosten)

Het boek is rechtstreeks bij de uitgeverij te bestellen door invullen en verzenden van het bestelformulier op deze website: bestel... en ook via boekhandels in Bergen op Zoom.

Jan Wessendorp schilder
ISBN/EAN 978-90-76644-37-0
NUR 642 Monografieën (kunst)

zie ook...
begin pagina

terug

Presentatie debuutbundel “Dit is mijn uur”

Donderdagavond 30 augustus 2007 was het dan zo ver. Het uur van Cootje Verburg is daar. Na een leven vol schrijven en literatuur komt Cootje Verburg voor de dag met haar debuutbundel “Dit is mijn uur”. De bundel wordt die avond in het café Het Zwijnshoofd te Bergen op Zoom aan het publiek gepresenteerd.
Ze heeft jarenlang anderen op weg geholpen met haar schrijfcursussen en enthousiast gemaakt voor de literatuur. Terwijl ze zelf ook altijd met schrijven bezig was en vele gedichten maakte. Uit deze gedichten is een selectie gemaakt die is gebundeld tot “Dit is mijn uur” uitgegeven door uitgeverij Kleinood & Grootzeer.

Vele vrienden en poëzieliefhebbers schaarden zich rond Cootje Verburg om dit debuut mee te beleven en feestelijk te vieren. Peter van der Graaf hield het boekje ten doop met een sprankelende inleiding waarin hij Cootje raak typeerde als persoon en als schrijfster.
Cootjes observaties hebben vooral betrekking op de kleine, maar niettemin voorname, dingen des levens: huis, erf, natuur en familie. Een simpele aanleiding kan door haar associaties tot treffende regels voeren. Meestal gebeurt dat in de vorm van een vrij en ongebonden vers, maar ook probeert ze regelmatig vaste versvormen uit.

De eerste druk verscheen in een oplage van 111 genummerde en gesigneerde exemplaren.
De bundel vond gretig aftrek met het gevolg dat er onmiddellijk werd besloten om een tweede druk binnen een maand te laten volgen. Deze verschijnt in een oplage van 89 genummerde en gesigneerde exemplaren. De bundel kost € 12,- en is rechtstreeks bij Kleinood & Grootzeer te bestellen, door per e-mail door te geven hoeveel exemplaren u wenst te ontvangen: uitgeverij@kleinood-en-grootzeer.com of door invullen en verzenden van het bestelformulier op deze website: bestel... of via de reguliere boekhandel.

Dit is mijn uur
ISBN/EAN 978-90-76644-36-3
NUR 306 Poëzie

zie ook...
begin pagina

terug

Dit is mijn uur

Donderdag 30 augustus 2007 om 20:00 uur presenteert uitgeverij Kleinood & Grootzeer de debuutbundel "Dit is mijn uur" van Cootje Verburg in café Het Zwijnshoofd, Moeregrebstraat te Bergen op Zoom.
Peter van der Graaf zal het eerste exemplaar aan de dichteres uitreiken en Cootje zal uit haar bundel voorlezen.
U bent van harte welkom. Toegang gratis.

Cootje Houdijk-Verburg is docente creatief schrijven.
Sinds jaar en dag geeft zij poëziecursussen. In de loop van de tijd heeft zij voor eigen plezier ook heel wat geschreven. Uit die voorraad is een dertigtal gedichten voor de bundel gekozen.
Cootjes observaties hebben vooral betrekking op de kleine, maar niettemin voorname, dingen des levens: huis, erf, natuur en familie. Een simpele gebeurtenis kan door haar associaties tot treffende regels leiden. Meestal gebeurt dat in de vorm van een vrij en ongebonden vers, maar ook worden regelmatig vaste versvormen toegepast.

"Dit is mijn uur" is weliswaar Cootjes poëziedebuut, maar eerder heeft zij al - samen met haar man - twee reisdagboeken gepubliceerd bij uitgeverij Conserve.
De genummerde en gesigneerde bundel is verkrijgbaar bij de boekhandels Quist en Van der Kreek in Bergen op Zoom of rechtstreeks te bestellen bij de uitgever.
De uitgave kost € 12,- (plus € 2,- verpakkings- en verzendkosten) en is bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer te bestellen, door per e-mail door te geven hoeveel exemplaren u wenst te ontvangen: uitgeverij@kleinood-en-grootzeer.com of door invullen en verzenden van het bestelformulier op deze website: bestel...

U kunt het verschuldigde bedrag overmaken op bankrekeningnummer 48 74 93 311, t.n.v. G.J. Westerveld te Bergen op Zoom. Vergeet niet uw naam en adres, boektitel en aantal in de e-mail en de overschrijving te vermelden. U krijgt uw bestelling dan thuisbezorgd.

zie ook...
begin pagina

terug

De amandelbomen bloeien toch

Kleinood & Grootzeer presenteert met genoegen de nieuwe bundel De amandelbomen bloeien toch” door Paul van Dijck. In deze posthume bundel zijn haiku opgenomen die Paul in zijn laatste periode heeft geschreven. Paul overleed op 3 juli 2005. Hij heeft zich op een breed cultureel vlak zeer verdienstelijk gemaakt, onder andere het schrijven van indringende poëzie. Anique van Dijck en Fred van Esch maakten een selectie uit zijn gedichten die in deze nieuwe bundel zijn opgenomen.

Waar blijf ik na mijn dood
alleen
in dag en nacht van anderen
steeds minder anderen
tot de laatste gedachte dooft

"De amandelbomen bloeien toch", is de titel die Paul van Dijck aan deze laatste bundel haiku, geschreven tussen 1999 en 2005, wilde geven. De bundel is in drie segmenten verdeeld, waarbij de chronologie van het ontstaan van de gedichten is aangehouden. Het terugkerend ontspringend leven in de mimicry van de lente, naast de onvermijdelijke zwaarte en het uiteindelijk onverstoorbaar ritme van ons bestaan. Paul overleed in de prille zomer van 2005. Het onontkoombaar lot, dood gaan, behoorde volledig bij Paul die versmolten was met leven en dood. Zijn liefde voor leven zorgde voor de erkenning van lijden en maakte hem ontvankelijk voor de goede dingen. Met scherp geslepen wijsheid omarmde hij in later leven liefdevol tastend zonder enig bedenken alle facetten van melancholie en de vergankelijkheid van mens en natuur, zorgelijk over de wereld in het besef van zijn afkalvend bestaan. De gretigheid van leven, gevolg van zijn sensibele zintuigen, maakte hem een kwetsbare romanticus die al zijn indrukken steeds weer krachtig vertaalde in vuurvaste klei, gestold brons en hoorbaar woord. Vanaf zijn jongste jaren wikt en weegt Paul woorden om gerangschikt en ontdaan van valse betekenis in waarachtige vorm te getuigen. Dan weer over kil lijden, dan weer verwarmd door zijn adem over de lente waar hij zo van hield. Paul van Dijck heeft een dunne huid. Zijn ontdane ziel is bedekt met verzen om het niets ontziende, helle licht te weerstaan en te durven leven. Hij heeft zijn sporen nagelaten in het schimmelrijk van ons bestaan, waardoor de amandelbomen toch bloeien en wij, gelouterd door dit lezen, verder kunnen leven.

Eerder verschenen van Paul van Dijck de bundel Pas de Deux, uitgegeven bij Opwenteling, Brieven aan de Overkant door uitgeverij Nauta Boek, een afscheidsbundel voor zijn patiënten in privé-beheer uitgegeven en de bundel Haiku uitgegeven door Kleinood & Grootzeer.

Fred van Esch


De eerste uitgave van "De amandelbomen bloeien toch" door Paul van Dijck is maart 2007 verschenen in een oplage van tweehonderd genummerde exemplaren. De uitgave kost € 12,- (plus € 2,- verpakkings- en verzendkosten) en is rechtstreeks bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer te bestellen, door per e-mail door te geven hoeveel exemplaren u wenst te ontvangen: uitgeverij@kleinood-en-grootzeer.com of door invullen en verzenden van het bestelformulier op deze website: bestel...

U kunt het verschuldigde bedrag overmaken op bankrekeningnummer 48 74 93 311, t.n.v. G.J. Westerveld te Bergen op Zoom. Vergeet niet uw naam en adres, boektitel en aantal in de e-mail en de overschrijving te vermelden. U krijgt uw bestelling dan thuisbezorgd.

Een voorproefje van de inhoud:


Poëzie is sneeuw

ijs zolang het wintert tot

bloesem in lente

 

zie ook...
begin pagina

Uit de herinneringen van een soufleur

Met gepaste trots presenteert uitgeverij Kleinood & Grootzeer de nieuwe bibliofiele uitgave van Bert Bevers 'Uit de herinneringen van een souffleur' met dertien gedichten door Bert Bevers en dertien inkjetprenten van Gerrit Westerveld.

De eerste uitgave is in november 2006 gemaakt in een oplage van honderd exemplaren en is in het colofon gesigneerd door de auteur en de graficus en genummerd van 1 t/m 100. De uitgave kost € 18,- (plus € 2,- verpakkings- en verzendkosten) en is rechtstreeks bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer te bestellen, door per e-mail door te geven hoeveel exemplaren u wenst te ontvangen: uitgeverij@kleinood-en-grootzeer.com of door invullen en verzenden van het bestelformulier op deze website: bestel...

U kunt het verschuldigde bedrag overmaken op bankrekeningnummer 48 74 93 311, t.n.v. G.J. Westerveld te Bergen op Zoom. Vergeet niet uw naam en adres in de e-mail en de overschrijving te vermelden. U krijgt uw bestelling dan thuisbezorgd.

Als voorproefje alvast een gedicht en een prent:

Bedrijf

Schaduwloos theater. In kasten onder de planken
vlaggen met verschoten symbolen. Er zouden 
kaarsen. En gazen kousen. Beloofd was zindering,
wortel en tak. Maar alles verloopt stroef, en koel
als een lege trombone. Het wachtwoord: onschuld.

Wat buiten herfst met bramen doet. Alles in de gaten.
In de bedding van het zwijgen ligt het wijzen.

 

www.bertbevers.com

 

zie ook...
begin pagina


Viste u achter het net bij Kees Visser's debuutbundel 'Drijfzand',
dan kunt u nu een exemplaar van de net verschenen tweede druk bestellen
voor € 12,- (plus € 2,- verzend- en verpakkingskosten). bestel...

Presentatie debuutbundel Drijfzand door Kees Visser

vrijdag 27 januari 2006 in BNdeStem katern Moerdijk:

Met een debuut in ‘Drijfzand'

Door  Rinze Brandsma

Vrijdag 27 januari 2006 - ZEVENBERGEN – Zijn debuut heet ‘Drijfzand', maar Zevenbergenaar Kees Visser redde zich er gisteravond aardig uit. Kees Visser die in Zevenbergen ging wonen en lang bij Shell werkte presenteerde zijn eerste poëziebundel. Op de Nationale Gedichtendag verzamelde een flink aantal literatuurliefhebbers zich in de Onderkamer van Huis Wijnen en Spijzen. Om in Kees Vissers eigen verzen te spreken: of hij ‘een vernietigende uitslag veroorzaakt heeft op de schaal van Visser', daarvoor was het te druk, te warm en te genoeglijk in de historische gewelven aan de Noordkade. „Maar hoe dan, onbeweeglijk, dit oogpunt vastgelegd.“

Nadat hij stopte met zijn werk voor Shell had Visser, die in zijn jonge jaren Nederlands studeerde, tijd voor de poëzie. Hij publiceerde al onder meer in Brabant Literair, cultureel magazine van de provincie, hield voordrachten tijdens de Nationale Gedichtendag en de Boekenweek.

Met de gedichten van twee andere Brabantse dichters als intermezzo las Visser een handvol van de gedichten uit zijn debuut voor. Zoals ‘Blonde Veren'.een rode ballon drijft in de straat
van het traag ademende dorp
en op de hoek staat een poppenwagen
zij plukt bloemen voor haar baby
en huppelt
in het lome licht van een late septemberzon
vangt zij een melodie
die zij voorziet van zoete woordjes


en met een klein gebaar veegt zij
blonde veren van haar voorhoofd
en vliegt


kom, roept zij
en ik vlieg met haar mee


in de helblauwe lucht
zwemt een witte walvis
en de oude berg toont vriendelijk
zijn grijze tandenBij een debuut horen zenuwen, maar Vissers verzen kwamen er luid en duidelijk uit. Verzen van liefde, wellust, hartstocht en verlangen, van pleinen ‘waar het spel van te kort geluk wordt gespeeld'. Van weergaloze reigerkreten, bevroren ochtenden die ruiken naar vuur en versgebakken brood en zeilen op het ritme van de nacht.

En het titeldicht Drijfzand? Dat heeft te maken met het ‘verzinken in het drijfzand van de tijd'. Daarna vormde zich een lange rij voor de auteur, voor een passende opdracht in de bundel."


De uitgave kost € 12,- (plus € 2,- verpakkings- en verzendkosten) en is rechtstreeks bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer te bestellen, door per e-mail door te geven hoeveel exemplaren u wenst te ontvangen: uitgeverij@kleinood-en-grootzeer.com of door invullen en verzenden van het bestelformulier op deze website: bestel...

U kunt het verschuldigde bedrag overmaken op bankrekeningnummer 48 74 93 311, t.n.v. G.J. Westerveld te Bergen op Zoom. Vergeet niet uw naam en adres in de e-mail en de overschrijving te vermelden. U krijgt uw bestelling dan thuisbezorgd.

zie ook...
begin pagina

 

joomla 1.5 stats