Home

Adres

Nieuws

Leporello's

Boeken

Luxe uitgaven

Auteurs

Fondslijst

Bestellen

Links

VVT

 

 

Bert Kooijman

terug

Bert Kooijman werd in 1932 geboren in Maren aan de Maas. Zijn moeder stierf toen hij nog geen drie jaar oud was. Daardoor bracht hij vele jaren door in verschillende internaten. Eerst in de bewaarschool van de zusters in Lith . Later op de lagere scholen in Maren en Lith. Daarna verbleef hij zeven jaar bij de Broeders van De La Salle, het internaat in Baarle-Nassau. Bij de Broeders van De La Salle kwam Bert volop in aanraking met literatuur, met schilderen en tekenen. Daar ontstond zijn interesse en liefde voor de cultuur en het schrijverschap. Deze jeugd is van grote invloed geweest op zijn leven en de poëzie die hij schrijft.

De twee laatste jaren volgde hij de Bisschoppelijke Kweekschool in Den Bosch. Daarna ging hij werken als onderwijzer aan de lagere school in Maren.

Hij studeerde MO Nederlands in Tilburg, legde zijn doctoraal examen af aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen en promoveerde aan de Universitaire Instelling Antwerpen.

Bert Kooijman debuteerde onder het pseudoniem Ben Marée in 1961 met de gedichtenbundel Koningin zwart van woede en publiceerde daarna nog 18 bundels, alsmede een prozawerk getiteld Verbeelde wegen en een studie over Hugo Claus. De ene dichtbundel volgde na de andere.

Hij werd leraar Nederlands aan het Mill Hillcollege in Goirle. Na zijn pensionering van het Mill Hillcollege in 1992 ging Bert Kooijman zich bezighouden met aquarelleren en beeldhouwen. Momenteel is hij echter weer volop in beslaggenomen door het schrijven van poëzie.

uitgaven bij Kleinood & Grootzeer:
Aanwezig licht, Slijpsel van tijd, Dichter bij Raveel en Binnen bereik

begin pagina